แต่งงานเพศเดียวกัน


เมี่อ 18 กรกฎกาคม 2019 ผมได้รับเชิญไปร่วมฉลองงานแต่งงานของคนไทยคู่หนึ่งที่เมืองเรดดิ้ง รัฐเพ็นซิลเวเนีย


งานจัดที่บ้านเลขที่ 3 Mulligan Drive, Reading, PA บ้านบริเวญนี้อยู่ปากทางเข้าสนามกอล์ฟ ล้วนเป็นบ้านหลังใหญ่สวยงาม มีอาณาบริเวณกว้างขวางด้วยสนามหญ้าและต้นไม้ใหญ่ ร่มรื่น ไม่ล้อมรั้ว

บ้านในเรดดิ้งไม่มีการล้อมรั้ว ด้วยเมืองนี้ไม่มีขโมย

งานจัดที่บริเวณเนินหญ้าข้างบ้าน ตกแต่งซุ้มดอกไม้ต้อนรับสวยงามไว้คล้ายเป็นเวทีใต้ต้นไม้ใหญ่ มีโต๊ะเขียนคำอวยพรและแจกของชำร่วยอยู่ด้านหน้า ของชำร่วยเป็นตุ๊กตานกตัวเล็กในกรง ด้วยเจ้าบ่าวมีชื่อเล่นว่า “นก“

อีกด้านเป็นโต๊ะอาหารวางยาวต่อกัน แต่งดอกไม้ประดับบนโต๊ะสวยงาม มีป้ายชื่อแขกแต่ละคนนั่งตามตำแหน่งที่ระบุไว้ แขกเป็นคนใกล้ชิดครอบครัวคุณนก ทั้งฝรั่งและคนไทย ทุกคนทะยอยลงชื่ออวยพรแล้วเข้านั่งประจำที่ในอากาศปลายฤดูร้อนที่เย็นสบาย ลมพัดเอื่อยอ่อนพาใบไม้พลิ้วไหวลู่ตามลม             
          
บ่าวสาวจูงมือโอบประคองจากบ้านมาสู่ซุ้มดอกไม้ ท่ามกลางเสียงปรบมือต้อนรับ แล้วแขกทะยอยเข้าถ่ายรูปกับคู่บ่าวสาวที่ซุ้มดอกไม้

เจ้าบ่าวคือ คุณซานดร้า สปีคแมน (Sandra Speakman) ชื่อเล่น คุณนก อายุ 41 ปี จบปริญาตรี Business Investment จาก Temple University มหาวิทยาลัยชื่อดังในฟิลาเดลเฟีย คุณนกทำงานที่ US Post Office

เจ้าบ่าวมาในชุดเสื้อกางเกงขาว สวมทับด้วยเสื้อสูทสีดำสุดเท่ห์

เจ้าสาวคือ Naracha Charuamornkrit ชื่อเล่น Mild จบปริญญาโท บริหารธุรกิจจากมหาวิทยาลัยรามคำแหง เจ้าสาวมาในชุดวิวาห์สีขาว มีแถบคาดเอวสีดำห้อยยาวลงมา ถือช่อดอกไม้ เกล้าผมมวยสูง สวยงามน่ารักยิ่ง

ทั้งเจ้าบ่าวและเจ้าสาวใช้คำนำหน้าชื่อว่า Miss - นางสาว

นี่คืองาน Same-sex marriage งานแต่งงานเพศเดียวกัน

LGBT - Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender เลสเบียน, เกย์, ไบเซ็กช่วน-ร่วมได้สองเพศ, คนแปลงเพศ
      
ในอเมริกามีการเดินขบวนของ Gay และ Lesbian ที่ Independence Hall ใน Philadelphia เมื่อปี 1965 แล้วดำเนินต่อเนื่องถึงปี 1969 เรียกร้องสิทธิในการทำงานของ Gay และ Lesbian
   
ปี 1969 ที่ Stonewall Inn ใน New York คือสถานที่เกิดของขบวนการเรียกร้องสิทธิ์ของเกย์ยุคใหม่ (Modern Gay Rights Movement) ธงริ้วสีรุ้ง สัญญลักษณ์ของเกย์เกิดขึ้นที่นี่
   
มีการปะทะระหว่างการรวมตัวของ Gay Men และ Gay Queens กับตำรวจที่บาร์เล็กๆ แห่งหนึ่งใน Greenwich Village, New York แล้วต่อมาสถานที่นี้เป็นสัญลักษณ์ทางประวัติศาสตร์ของเกย์
  
 ปี 1970 ที่ถนน Castro St. San Francisco เป็นที่ชุมนุมของ LGBTQ ทุกปีมา
  
ปี 2004 ที่ Cambridge City Hall, Massachusetts เป็นที่จัดพิธีแต่งงาน Same-sex marriage คู่แรกในอเมริกา หลังจากรัฐนี้ผ่านกฏหมาย Same-sex marriage เป็นรัฐแรกในอเมริกา และเป็นแห่งที่ 6 ของโลก

ตามมาด้วยรัฐฮาวายในปีถัดมา

ปี 2012 รัฐ Maine, Maryland, และ Washington เป็นรัฐที่ผ่านกฏหมาย Same- sex marriage จากการ Popular Vote

ปีเดียวกันนั้น Same-sex marriage เป็นกฏหมายใน District of Columbia และ 21 ชนเผ่าในชาติอเมริกา

ปี 2014 รัฐ Pennsylvania ผ่านกฏหมาย Same-sex marriage รวมทั้งบัญญ้ติเป็นกฏหมายในรัฐต่างๆ ครอบคลุมประชากร 70% ของประเทศ

ปี 2015 ศาลสูงสหรัฐอเมริกาบัญญัติให้ 50 รัฐที่แบน Same-sex marriage ยกเลิกการแบน และบัญญัติเป็นกฏหมายพร้อมออกใบทะเบียนสมรสให้คู่แต่งงาน

การถ่ายรูปกับคู่บ่าวสาวดำเนินมาจนถึงช่วงสุดท้ายที่คนสำคัญวิ่งมาถ่ายรูปด้วย เขาคือหนุ่มน้อยเควิน เรียนอยู่ Grade 3 วันพรุ่งนี้จะอายุครบ 8 ขวบ

เควินเรียกคุณนกว่า Mom

คุณนกจึงเป็น Single Mom เป็นเจ้าบ่าว เป็นหัวหน้าครอบครัวที่มีความสุข

ย้อนหลังไปเมื่อเกือบ 9 ปีที่แล้ว คุณนกอยากได้ทายาท จึงขอรับ Sperm บริจาคจาก California Sperm Bank เป็น Sperm ของลูกครึ่งเยอรมัน - ญี่ปุ่น หน้าตาหล่อมาก สติปัญญาระดับ Genius เขาคนนี้เป็นพ่อของเด็กอเมริกัน 80 คน โด่งดังระดับมีแฟนคลับที่คนติดตามจำนวนมาก

คุณนกติดตามคุณแม่ที่แต่งงานใหม่กับสามีอเมริกันเข้ามาอยู่ในอเมริกาตั้งแต่อายุ 14 ปี มาตั้งหลักที่เมืองเรดดิ้งตั้งแต่ต้น เปิดร้านอาหารไทย ประสบความสำเร็จเป็นอย่างมาก

ครอบครัวเรารู้จักกับครอบครัวคุณนกมา 18 ปีแล้ว มาสนิทกันมากเมื่อคุณนกมี Kevin เพราะคนข้างกายผมเป็น Neonatologist หมอเด็กอ่อน ได้ช่วยดูแลแก้ไขปัญหาให้การรักษาพยาบาลเควิน เมื่อแรกคลอด

บรรยากาศเริ่มเย็นย่ำ อาหารว่างและเครื่องดื่มนำมาเสริฟให้แขก มีทั้งแชมเปญและไวน์
     
แล้วงานฉลองสมรสจึงเข้าสู่พิธีการ
     
Dad กล่าวต้อนรับแขกที่มาในงาน เปิดใจแสดงความยินดีกับความสุขวันแต่งงานของลูกสาว และอวยพรให้ชีวิตคู่ในวันข้างหน้าราบรื่น ทำเอาเจ้าบ่าวน้ำตาคลอ
     
Dad มีลูกชายและลูกสาวอเมริกัน มีศักดิ์เป็นพี่ชายและพี่สาวคุณนก ได้มาร่วมแสดงความยินดีในงานนี้ด้วย
     
คนข้างกายผมกล่าวอวยพรในลำดับต่อมาในฐานะตัวแทนของแขก กล่าวเป็นภาษาไทยแล้วแปลเป็นภาษาอังกฤษ ประโยคต่อประโยค
     
เธอกล่าวว่า รู้จักครอบครัวคุณนกมาเกือบ 20 ปีแล้ว สนิททั้ง Dad และคุณแม่ขอยืนยันว่าทุกคนเป็นคนดีอย่างที่สุด โดยเฉพาะเชื่อว่าคุณนกจะเป็นหัวหน้าครอบครัวที่ดี
     
ในชีวิตครอบครัวขอให้ยึดหลัก 5 ย คือ 1.ยกย่อง 2. ยินยอม 3.ยืดหยุ่น 4.แยกแยะ 5. ยืนหยัด
     
โดยเฉพาะข้อ 5 ข้อสุดท้าย “ยืนหยัด“ ถือว่าสำคํญมาก เพราะจะมีปัญหาที่เข้ามาเผชิญ ที่ทั้งสองคนจะต้องร่วมกันยืนหยัดฟันฝ่าไปให้ได้
       
เธอบอกผมว่า “ยืนหยัด“ ได้มาจากหนังเรื่อง Guess Who’s Coming To Dinner หนังตุ๊กตาทอง 2 ตัว เป็นเรื่องของผู้หญิงผิวขาวที่ตัดสินใจแต่งงานกับผู้ชายผิวดำ ซึ่งยุคสมัยของเรื่องในหนังยังไม่เป็นที่ยอมรับในสังคมอเมริกัน Sidney Poitier เล่นเป็นพระเอก Spencer Tracy เล่นเป็นพ่อนางเอก ในเรื่องพ่อนางเอกบอกกับลูกสาวว่า ต่อแต่นี้ไปทั้งคู่จะต้อง “ยืนหยัด“ แก้ไขปัญหาต่อสู้กับอุปสรรคที่จะมีเข้ามาในชีวิตอย่างมากมาย
    
 ซึ่งทั้ง คุณนกและคุณ Mild ต่าง “ยืนหยัด“ แล้วว่า จะใช้ชีวิตฟันผ่าอุปสรรคไปด้วยกัน
    
คุณนกและคุณ Mild รู้จักกันมาได้ 5 ปีแล้ว ก่อนหน้านั้นคุณนกเคยมีแฟนเป็นหญิงอื่น ก่อนจะมารู้จักคุณ Mild ที่บินเข้ามาทำงานในอเมริกาด้วยวีซ่าท่องเที่ยว B1 จึงต้องบินเข้าออกทุกหกเดือน
    
ทั้งคู่จดทะเบียนสมรสเมื่อ 11 กรกฎาคม 2019 โดยนยกเทศมนตรี สก็อตต์ วอลลีย์
  
เมื่อ 8 กรกฎาคม 2019 จัดงาน Ceremony ฉลองแต่งงานที่ริมทะเล โอเชียนซิตี้ รัฐแมรีแลนด์ ทำตามความฝันที่จะมีงานฉลองแต่งงานริมทะเลให้เป็นจริง
     
ด้วยเหตุที่คุณนกเป็น Citizen จึงสามารถเป็น Sponsor ขอ Permanent Residency (Green Card)ให้คุณ Mild ได้

สิ้นสุดการบินเข้าออกอเมริกาทุกหกเดือน

จบสิ้นพิธีการ อาหารเริ่มทำการเสริฟ ก่อนจะมาร่วมงานแขกทุกคนจะต้องเลือกสั่งอาหารจากรายการที่มีให้เลือก 3 อย่าง คือ Lamb, Chicken, Crab Cake ผมเลือก Crab Cake คนข้างกายเลือก Lamb เราจึงได้ลิ้มลองทั้ง 2 อย่าง ซึ่งอร่อยมาก ทั้งหมดเป็นฝีมือของน้องปุ้ย น้องสาวคุณนก เชฟใหญ่ร้านอาหารคุณแม่
     
ถึงแม้อาทิตย์เริ่มจะอัศดง แต่ยังคงเป็นค่ำคืนหวานของงานแต่งงาน โคมไฟจุดประกายตามมุมต่างๆ ช่วยให้บรรยากาศโรแมนติคยิ่งขึ้น แล้วจึงถึงเวลาตัดเค้กแต่งงานที่สั่งมาจากร้านเค้กเจ้าอร่อยที่สุดในฟิลาเดลเฟีย

เสียงเพลงหวาน Thousand Years ของ Christina Perri เริ่มบรรเลง คู่บ่าวสาวเริงลีลาศบนฟลอร์พื้นหญ้า มีแสงอาทิตย์ยามตะวันลับฟ้าสาดทะลุกิ่งไม้ ส่งแสงล้อกับแสงโคมไฟแวบวาม ท่ามกลางสายลมพลิ้วโอบกอดไปทั่วปริมณฑล หอมกลิ่นดอกไม้ลอยมาตามลม

ความรักเจ้าเอย ช่างอ่อนหวาน สวยสด งดงามยิ่งนัก

ผมสัมภาษณ์คุณนกถึงความเป็นมาในชีวิต พอจะนำมาบรรยายได้ดังนี้

คุณนกเติบโตมาในยุคที่ LGBT ยังไม่เป็นที่ยอมรับในสังคม แต่ก็พอจะรู้ใจตัวเองว่าเริ่มชอบผู้หญิงด้วยกันมาตั้งแต่อายุ 13 ปี แต่ก็ไม่กล้าบอกใคร เพราะดูจะเป็นเรื่องแปลกและไม่ถูกต้องในสายตาของผู้คนในช่วงนั้น อีกทั้งอาจจะทำให้ไม่ปลอดภัยกับตัวเอง และอาจจะทำให้ทางบ้านต้องเสียชื่อเสียงไปด้วย

เคยคิดว่า ถ้ามีแฟนเป็นผู้ชายคงจะหยุดความคิดที่จะชอบผู้หญิงลงได้ จึงได้ลองทำดู

แต่ในความเป็นจริง มันกลายเป็นสิ่งที่ทำให้รู้ใจตัวเองมากขึ้นว่า ไม่ได้ชอบผู้ชายเลย ความรู้สึกเวลาคบกับผู้ชายจะรู้สึกว่าตัวเองขาดอะไรไปอย่างหนึ่ง นั่นคือ “ขาดความเป็นตัวของตัวเอง“ ทำให้ไม่มีความสุขเลย เหมือนกำลังเป็นในสิ่งที่ไม่ใช่ตัวเอง เวลาอยู่กับผู้ชายจะเป็นช่วงเวลาที่ตัวตนจริงๆ ข้างใน Scream กรีดร้องว่าให้เดินออกมาจากตรงนี้ เพราะมันอึดอัดมาก
     
คุณนกให้โอกาสคบกับผู้ชายหลายครั้ง ทุกคนล้วนเป็นคนดี เอาใจใส่ดีเกือบทุกคน แต่ถึงจะดีอย่างไรก็จะจบเหมือนกันทุกครั้งว่า
   
“ไม่ไหวแล้ว“
  
เหมือนคนข้างในทนกับการที่ไม่ได้เป็นตัวของตัวเองอีกต่อไปไม่ได้แล้ว
   
ตอนอายุ 19 ปี คุณนกจึงตัดสินใจบอกแม่เรื่องที่ชอบผู้หญิงด้วยกัน เพราะมีแฟนที่คิดว่าจะคบกันแบบเปิดเผย
   
แม่และ Dad ไม่เคยว่าอะไร ด้วยยอมรับในตัวคุณนก และคอยให้คำปรึกษาพร้อมคอยช่วยเหลือทุกเรื่อง
   
ตอนอายุ 20 ปีคุณนกตัดสินใจว่า รู้อยู่แก่ใจแน่แล้วว่า จริงจริงแล้วชอบผู้หญิง และมีความสุขได้ก็แต่กับผู้หญิง
  
จากนั้นก็มีแต่แฟนที่เป็นผู้หญิงมาตลอด

 ในเมืองไทยกำลังมีการพิจารณาออกกฏหมาย Same-sex marriage ขอให้บรรลุผลสำเร็จ

     
ความรักอันใด ไม่ว่าจะเป็นความรักของหญิงชาย หรือความรักของ LGBT

ล้วนจรรโลงโลกให้น่าอภิรมย์ทั้งนั้น.
 

 
นำเสนอข่าวโดย : ภาณุพล รักแต่งาม,
แหล่งที่มาข่าวโดย : สยามทาวน์ยูเอส
27-11-2019 แต่งงานเพศเดียวกัน (23/9721) 
20-11-2019 คริสเตียน พูลิซิช นักเตะสายเลือดอเมริกัน ขวัญใจคนใหม่แห่งทีมเชลซี (2/2396) 
12-11-2019 ทำบุญวันออกพรรษาที่วัดลาวฟิลาเดลเฟีย (2/2448) 
29-10-2019 เที่ยวงาน “ ไทยแฟร์ “ เก่าแก่ที่สุดในอเมริกา (0/2852) 
23-10-2019 สองฟากฝั่งฟ้าอาฟริกา จากตะวันตกสู่ตะวันออก จากมหาสมุทรแอตแลนติก สู่มหาสมุทรอินเดีย (9) (0/2399) 

แสดงความคิดเห็น

Name :
 
Detail :
  • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 23

ลงตัวพอดี คนนึงเป็นทอม อีกคนอยากได้ใบเขียว

 • ¼ÙéÊè§: noppamat
 • 171.6.203.215 May 28, 2024 @11:03 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 22

"มาทำงานด้วยวีซ่าท่องเที่ยว" OMG!!!

 • ¼ÙéÊè§: Noona
 • 183.89.89.77 Feb 15, 2024 @01:10 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 21

I truly wanted to type a remark to be able to express gratitude to you for the splendid tips and hints you are writing on this site. My incredibly long internet look up has now been honored with brilliant ideas to go over with my friends. I would suppose that we website visitors actually are undeniably blessed to be in a magnificent site with so many marvellous professionals with interesting tips. I feel very much privileged to have seen your entire web pages and look forward to many more amazing minutes reading here. Thanks once again for all the details.

 • ¼ÙéÊè§: hogan outlet online
 • 27.153.203.157 Feb 18, 2020 @09:02 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 20

I am writing to make you know what a useful experience my wife's child experienced reading your webblog. She picked up such a lot of issues, which include what it's like to have an excellent coaching spirit to get the others quite simply know just exactly some grueling issues. You actually did more than my expectations. Many thanks for supplying these insightful, dependable, edifying and also unique guidance on the topic to Tanya.

 • ¼ÙéÊè§: jordan 11
 • 27.153.203.157 Feb 14, 2020 @04:17 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 19

I simply wanted to develop a simple note so as to thank you for the splendid tricks you are showing here. My time consuming internet search has now been paid with brilliant insight to share with my friends. I would express that many of us website visitors are definitely fortunate to be in a fantastic community with very many wonderful professionals with valuable techniques. I feel somewhat fortunate to have used your entire website and look forward to many more exciting minutes reading here. Thank you once more for all the details.

 • ¼ÙéÊè§: kobe sneakers
 • 27.153.202.117 Feb 09, 2020 @02:21 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 18

I must show my thanks to this writer just for rescuing me from this particular scenario. As a result of exploring throughout the world-wide-web and obtaining views which are not pleasant, I believed my life was well over. Being alive without the presence of strategies to the issues you've fixed by way of your good write-up is a crucial case, as well as those that would have negatively affected my entire career if I hadn't discovered your web blog. The know-how and kindness in maneuvering a lot of things was invaluable. I'm not sure what I would have done if I had not encountered such a thing like this. I'm able to now relish my future. Thank you so much for this reliable and sensible help. I will not hesitate to endorse the blog to anyone who ought to have tips on this area.

 • ¼ÙéÊè§: michael kors uk
 • 110.89.40.138 Feb 05, 2020 @11:52 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 17

I wish to express some appreciation to the writer for rescuing me from this type of scenario. Because of exploring throughout the online world and obtaining tips which are not powerful, I assumed my life was done. Existing without the answers to the problems you have resolved as a result of your main site is a critical case, and the ones which may have in a negative way damaged my entire career if I had not encountered your website. Your personal competence and kindness in controlling all the pieces was useful. I'm not sure what I would have done if I hadn't encountered such a step like this. I'm able to now look ahead to my future. Thanks a lot so much for your specialized and amazing help. I will not be reluctant to suggest your blog to anybody who will need support about this problem.

 • ¼ÙéÊè§: air max 270
 • 110.89.40.138 Feb 01, 2020 @04:11 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 16

I must show appreciation to the writer for rescuing me from this challenge. Just after checking through the world-wide-web and obtaining opinions which are not beneficial, I was thinking my entire life was over. Existing without the presence of strategies to the difficulties you've solved as a result of this short article is a crucial case, as well as the ones that would have negatively affected my entire career if I hadn't discovered your web site. Your good expertise and kindness in controlling the whole thing was very helpful. I'm not sure what I would've done if I had not discovered such a solution like this. I'm able to now relish my future. Thanks a lot so much for this high quality and results-oriented guide. I won't think twice to refer your blog post to anybody who would like guide on this matter.

 • ¼ÙéÊè§: hermes belt
 • 120.33.194.155 Jan 29, 2020 @10:17 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 15

Thanks a lot for giving everyone such a superb possiblity to read critical reviews from this website. It is usually very pleasing and full of fun for me personally and my office peers to search your web site more than three times in a week to read the new guides you have. And definitely, I am certainly impressed for the good suggestions you give. Some 3 areas in this post are basically the simplest we have all ever had.

 • ¼ÙéÊè§: michael kors outlet
 • 120.33.194.155 Jan 25, 2020 @08:44 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 14

I wish to express appreciation to the writer just for rescuing me from such a scenario. Just after exploring through the search engines and seeing techniques that were not powerful, I believed my life was well over. Being alive without the approaches to the difficulties you have solved all through your write-up is a crucial case, and the ones that would have adversely affected my career if I hadn't discovered your web site. Your talents and kindness in touching all the things was vital. I'm not sure what I would've done if I had not come upon such a subject like this. I can also at this moment relish my future. Thanks a lot very much for this reliable and amazing guide. I won't be reluctant to refer your site to anyone who needs to have support on this problem.

 • ¼ÙéÊè§: paul george shoes
 • 120.33.194.155 Jan 23, 2020 @03:17 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 13

I wish to voice my affection for your kindness giving support to those who actually need guidance on that question. Your real commitment to passing the message up and down appears to be surprisingly significant and has frequently encouraged others like me to attain their goals. Your entire warm and helpful guidelines can mean a lot a person like me and a whole lot more to my colleagues. Warm regards; from everyone of us.

 • ¼ÙéÊè§: golden goose sneakers
 • 27.153.203.118 Jan 20, 2020 @06:56 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 12

I would like to show some thanks to you for bailing me out of this issue. After browsing throughout the search engines and finding methods which are not beneficial, I believed my life was well over. Being alive without the presence of solutions to the difficulties you have solved by way of your entire post is a serious case, and those which might have in a negative way damaged my entire career if I had not come across your web blog. Your own personal understanding and kindness in taking care of all the details was priceless. I am not sure what I would've done if I had not discovered such a point like this. I'm able to at this time look forward to my future. Thank you so much for this skilled and sensible guide. I will not hesitate to propose the sites to anyone who should get guide about this matter.

 • ¼ÙéÊè§: yeezy boost 350
 • 27.153.203.118 Jan 17, 2020 @09:45 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 11

I enjoy you because of every one of your effort on this web page. My mother really likes working on internet research and it's simple to grasp why. Most people hear all regarding the dynamic form you make sensible strategies by means of the web site and foster contribution from some other people on this situation then our own simple princess is now becoming educated a lot of things. Enjoy the rest of the year. You are performing a dazzling job.

 • ¼ÙéÊè§: hermes birkin
 • 120.33.194.134 Jan 14, 2020 @05:24 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 10

Thanks so much for giving everyone an extremely breathtaking chance to check tips from this blog. It is usually so fantastic and packed with a good time for me personally and my office fellow workers to visit your site at minimum three times weekly to find out the new guides you have. Not to mention, we're usually happy for the perfect inspiring ideas you serve. Certain 2 areas in this article are basically the very best we have all ever had.

 • ¼ÙéÊè§: fitflop sale
 • 110.89.40.60 Jan 11, 2020 @07:46 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 9

I simply wished to thank you so much once more. I am not sure the things that I could possibly have taken care of without the type of advice revealed by you regarding that subject. It seemed to be a real fearsome dilemma in my opinion, however , understanding your skilled way you handled the issue forced me to weep with fulfillment. I am just happier for the support and in addition sincerely hope you recognize what a powerful job you have been carrying out training the mediocre ones by way of your website. I'm certain you've never encountered all of us.

 • ¼ÙéÊè§: golden goose sneakers
 • 110.89.40.60 Jan 07, 2020 @07:04 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 8

I wish to express some appreciation to the writer for bailing me out of such a dilemma. Because of checking through the world-wide-web and finding notions which were not helpful, I believed my entire life was gone. Being alive minus the answers to the problems you've resolved by means of this website is a crucial case, and ones which could have in a negative way affected my career if I hadn't noticed your blog post. Your primary capability and kindness in dealing with every part was very useful. I'm not sure what I would've done if I hadn't encountered such a step like this. I am able to at this moment look ahead to my future. Thanks a lot very much for the impressive and result oriented help. I won't hesitate to refer your web page to any person who needs guidelines about this topic.

 • ¼ÙéÊè§: nike shoes
 • 27.153.183.167 Jan 04, 2020 @10:45 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 7

I simply wished to say thanks all over again. I am not sure the things I could possibly have made to happen in the absence of the type of information shared by you relating to such a concern. It was a fearsome problem for me, however , understanding the very well-written style you resolved it took me to leap for contentment. I'm just thankful for your work and as well , hope you recognize what an amazing job that you are doing instructing men and women via your website. Probably you have never met any of us.

 • ¼ÙéÊè§: kobe 11
 • 27.153.183.167 Dec 31, 2019 @05:01 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 6

Thanks for all of the efforts on this website. Ellie takes pleasure in setting aside time for research and it's really simple to grasp why. Almost all hear all regarding the dynamic ways you produce powerful guidelines on your website and in addition attract contribution from people about this subject matter and my simple princess is starting to learn a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. You're the one performing a terrific job.

 • ¼ÙéÊè§: curry 4
 • 27.153.182.97 Dec 28, 2019 @10:11 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 5

I precisely needed to thank you so much once again. I am not sure the things that I could possibly have used in the absence of these thoughts contributed by you about my situation. It absolutely was a very troublesome problem in my view, however , seeing your professional technique you handled that forced me to leap over happiness. Now i'm grateful for this information and thus trust you find out what a great job you have been getting into teaching most people using your webblog. More than likely you haven't got to know any of us.

 • ¼ÙéÊè§: curry 6
 • 27.153.182.97 Dec 23, 2019 @04:28 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 4

I actually wanted to post a brief message to be able to thank you for those pleasant solutions you are sharing at this site. My extended internet lookup has at the end been paid with beneficial details to go over with my company. I would suppose that many of us visitors actually are really blessed to live in a great network with so many brilliant professionals with insightful things. I feel rather privileged to have come across your entire weblog and look forward to plenty of more amazing times reading here. Thanks a lot again for everything.

 • ¼ÙéÊè§: jordan shoes
 • 27.153.181.185 Dec 19, 2019 @11:28 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 3

I抦 impressed, I have to say. Really hardly ever do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me tell you, you might have hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the problem is one thing that not enough persons are talking intelligently about. I'm very glad that I stumbled throughout this in my search for one thing referring to this.

 • ¼ÙéÊè§: golden goose sneakers
 • 27.153.181.31 Dec 05, 2019 @07:54 AM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 2

When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any way you can take away me from that service? Thanks!

 • ¼ÙéÊè§: nike off whtie
 • 117.26.241.88 Dec 02, 2019 @12:02 PM
 • ¤ÇÒÁ¤Ô´àËç¹·Õè : 1

That is the appropriate weblog for anybody who needs to find out about this topic. You understand a lot its virtually hard to argue with you (not that I actually would want匟aHa). You undoubtedly put a new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, just nice!

 • ¼ÙéÊè§: supreme clothing
 • 117.26.241.88 Nov 29, 2019 @04:07 PM
ฉบับที่
599
siamtownus newspaper
Hots Clip VDO ดูทั้งหมด

ขออภัยสัญญาณ VDO มีปัญหากำลังดำเนินการแก้ไข